behandelingen -kronen

Naast een natuurlijke kroon kan er ook sprake zijn van een kunstmatige kroon. Dit is een kapje van keramiek (porselein) en/of metaal dat precies past over een afgeslepen tand of kies en daaraan wordt vastgelijmd. Een kunstmatige kroon wordt gebruikt als er onvoldoende houvast is voor een vulling.

Procedure vervaardigen kroon
Het vervaardigen van een kroon moet in twee zittingen plaatsvinden. De eerste afspraak is een lange afspraak, de tweede afspraak is een korte zitting.

Eerste zitting:
Afslijpen van de tand of kies
Allereerst wordt een deel van de tand of kies afgeslepen, totdat er genoeg ruimte is om er een kroon of brug op te maken. Zo nodig krijgt u een plaatselijke verdoving.


Afdruk maken
Vervolgens maakt de tandarts een afdruk van uw hele kaak. Hiervoor brengt de tandarts een afdruklepel met een rubberachtige massa in uw mond. Zo ontstaat een afdruk waarin later in een tandtechnisch laboratorium gips wordt gegoten. Op dit gipsmodel wordt de kroon of brug gemaakt, die na twee weken klaar is.

Noodvoorziening
Voor uw comfort en ter bescherming van de afgeslepen tand of kies, maakt de tandarts een noodvoorziening (tijdelijke kroon). Eet er geen harde of kleverige producten mee. De tijdelijke kroon is daar niet op berekend.Tweede zitting:
Vastzetten
Bij de laatste afspraak past uw tandarts de kroon of brug in uw mond en zet hem vast. Aan de binnenzijde van de kroon of brug brengt hij een snelhardend cement aan. Vervolgens schuift hij de kroon of brug op zijn plaats en drukt hem stevig aan. Na deze behandeling kunt u niet gelijk gaan kauwen (voedsel consumeren, kauwgom kauwen) omdat het cement niet zijn volledige hardheid heeft bereikt. Wacht hiermee minimaal een half uur na plaatsen van de kroon.

Terug naar de overzichtspagina >>